Naix el Primer Baròmetre de Xarxes Socials i Maratons d’Espanya amb l’objectiu d’establir una foto, senzilla però representativa, de la projecció en xarxes socials de les principals maratons d’Espanya.

Aquest estudi forma part d’un projecte d’investigació més ampli finançat per la Generalitat Valenciana (projecte CIAICO/2021/062: “L’esport en la construcció de marca país: el turista i el resident “) que analitza el paper de l’esport i la construcció de la marca Espanya i que s’ha desenvolupat gràcies al suport de la Càtedra Mesval i de l’Institut MESIAS.

El baròmetre, realitzat per Grup Nostresport, es va presentar en la jornada Xarxes Socials, Esport i Marca País dels Diàlegs Mesval de la Facultat d’Economia el passat dia 16 de maig. La jornada, moderada per les catedràtiques de la UV Inés Küster i Natalia Vila, va comptar amb la intervenció de José María Cubillo, Dr en Ciències Econòmiques i Empresarials i Gerent del think tank MESIAS – Intel·ligència de Marca Espanya, Paco Borao, president de la SD Correcaminos, organitzadors de la Marató València, i de la AIMS (l’associació internacional de maratons), Eva Navarro, comunicació de Maratón València, Borja Santamaría, Gerent de la Fundació Esportiva Municipal de València i José Luis Silvestre, professor associat de la UV i gerent de Grup Nostresport.

Per a la seua elaboració s’han analitzat els perfils oficials de les 10 maratons amb major número de finishers, atletes arribat a meta, en 2022 d’Espanya en les xarxes socials de Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. En concret les següents proves:

Les variables treballades provenen dels indicadors clau de nombre de seguidors, *followers, i visualitzacions de cada cap de bestiar social utilitzats en el treball. D’aquesta manera s’ha establit un rànquing per xarxa social que lidera en cadascuna d’elles Marató Trinidad Alfonso València.

Rànquing per xarxa social de les 10 majors maratons per finishers d’Espanya en 2022:

Anàlisi del engagement de Marató València

L’estudi compta amb una segona part en la qual s’analitza el engagement, això és el nivell de compromís i interacció que té una audiència o consumidor amb un contingut publicat en la prova que lidera cada rànquing, Marató Trinidad Alfonso València.

D’aquesta manera s’ha determinat la taxa de engagement com el resultat del ratio entre les interaccions de les publicacions i el nombre de seguidors en cada xarxa social en un moment donat, podent-se desagregar aquesta mateixa en:

  • Taxa d’acceptació: Reaccions / seguidors de cada xarxa social en un moment donat
  • Taxa de conversió: Comentaris / seguidors de cada xarxa social en un moment donat
  • Taxa d’amplificació: Comparticions/ seguidors de cada xarxa social en un moment donat.

    D’aquesta manera s’han analitzat tots i cadascun de les publicacions de Marató València en els seus perfils de Facebook, Twitter, Instagram i YouTube i les interaccions que han generat segons siguen reaccions (m’agrada, cara somrient, trista, etc), comentaris o comparticions i determinat una taxa d’acceptació, conversa i amplificació, i com a resultant de *engagement, expressada en tants per cent per cada post, de manera mensual i anual.

Abrir chat